Aseta itsellesi järkevät taloudelliset tavoitteet

27.09.2021
Aseta itsellesi järkevät taloudelliset tavoitteet

Useat meistä toivovat, että taloudellinen tilanteemme voisi olla parempi kuin mitä se todellisuudessa on. Meillä ei kuitenkaan yleensä ole selkeää suunnitelmaa sen saavuttamiseksi.

Mikäli et pyri kohti tiettyä tavoitetta, sinun on helppo kuluttaa enemmän rahaa, kuin mikä on tarkoituksesi. Näin ollen, ennen kuin voit alkaa säästämään rahaa, on tärkeää asettaa säästämiselle selkeät taloudelliset tavoitteet.

Mutta mikä sitten taloudellinen tavoite oikein on? Se on yksinkertaisesti mikä tahansa tavoite, johon pyrit, kun suunnittelet rahankäyttöäsi. Aloita miettimällä, mitä haluat saavuttaa ja miksi. Arvomaailmaasi tukevien tavoitteiden asettaminen auttaa sinua keskittymään ja pysymään motivoituneena.

Taloudellisella tilanteella on myös suuri vaikutus yleiseen elämänlaatuun. Siksi tärkeiden tavoitteiden saavuttaminen voi vähentää stressiä ja viedä sinut lähemmäksi ihanteellista tulevaisuutta.

Tässä on 5 järkevää taloudellista tavoitetta, jotka auttavat sinua pysymään oikealla polulla.

1. Aloita hätärahasto

Yksi COVID-19-pandemian meille opettamista asioista on se, että elämä on hyvin arvaamatonta. Olemme kaikki kokeneet elämässä yllättäviä taloudellisia menoja: tulojen menetystä, sairaalalaskuja tai kiireellisiä matkoja. Siksi hätärahasto onkin tärkeä turvaverkko, joka on hyvä olla olemassa. Hyvä nyrkkisääntö on tähdätä rahastoon, joka on vähintään kolminkertaisesti nykyisten kuukausitulojesi määrä. Kun olet saavuttanut tämän, jatka säästämistä, kunnes hätärahaston koko on noin kuusi kertaa kuukausipalkkasi.

2. Elä vähemmällä

Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että käytät vähemmän rahaa, kuin mitä ansaitset. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä se voi olla melko vaikeaa. Säästämisen aloittamiseksi sinun on ensin selvitettävä, mihin rahasi menevät. Jos sinulla on pienehkö palkka tai suuri velka, sinun ei todellakaan pitäisi asua kalliissa vuokra-asunnossa, hankkia uutta autoa tai syödä päivittäin ulkona. Rahan säästäminen on kulujen hallintaa. Luo budjetti jokaiselle kuukaudelle. Suunnittele ruokaostoksesi, etsi hyviä tarjouksia ja opettele sanomaan ei asioille, joita et välttämättä tarvitse.

3. Luo useita tulonlähteitä

Tavoitteidesi ei pitäisi rajoittua vain säästämiseen. Monille kokopäivätyöstä saatu palkka ei ehkä riitä toimeentuloon. Mikäli sinulla on vapaa -aikaa iltaisin, miksi et käyttäisi muutaman tunnin päivässä lisätienestin hankkimiseen? Nykyään vaihtoehtosi ovat rajattomat, alkaen päivittäistavaroiden toimittamisesta aina virtuaalituntien pitämiseen. Mikä vielä parempaa, monet sivutyöt on mahdollista tehdä kätevästi kotoa käsin. Tarvitsetko inspiraatiota? Katso 5 yksinkertaista ideaa lisätienestin hankintaan, jotka on mahdollista aloittaa vaikka tänään.

4. Ala sijoittamaan

Nyt saattaisi olla täydellinen aika laittaa raha pyörimään. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija tai omistaa suuria summia pystyäksesi sijoittamaan. On olemassa monenlaisia sijoituksia, jotka ovat riittävän helppoja jopa aloittelijoille. Ennen kuin aloitat, päätä, kuinka paljon haluat sijoittaa. Ajattele lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteitasi ja varmista, että ymmärrät myös riskit. Päätä sen jälkeen mihin sijoitat rahaa. Esimerkiksi Lendermarketissa voit aloittaa sijoittamisen kulutuslainoihin vain 10 eurolla ja ansaita yli 12% vuosituottoa.

5. Lue henkilökohtaiseen taloudenhoitoon liittyviä kirjoja

Et voi mennä vikaan opiskelemalla henkilökohtaista taloudenhoitoa tai sijoittamista. Vaikka et yleensä lukisikaan, aseta itsellesi tavoitteeksi lukea ainakin yksi taloudenhoidon kirja tänä vuonna.

Tässä on muutamia suosituksia, joiden avulla pääset alkuun:

Total Money Makeover – 7 -vaiheinen opas, jonka avulla voit vähentää menojasi, päästä eroon veloista ja vaurastua.

Your Money or Your Life – yksi suosituimmista henkilökohtaisen taloudenhoidon kirjoista, joka esittelee selkeän suunnitelman taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi.

Jos kirjojen lukeminen ei ole sinun juttusi, harkitse äänikirjan tai podcastin kuuntelemista.

Taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen on ratkaisevan tärkeää taloutesi hallinnassa. Pelkkä tavoitteiden luettelointi ei kuitenkaan riitä. On tärkeää keskittyä, seurata edistymistä ja lopulta – muistaa juhlia, kun saavutat virstanpylvään!

×