Ystävänpäivän perinteet eri maissa

09.02.2022
Ystävänpäivän perinteet eri maissa

Ystävänpäivä on kovasti odotettu juhla kautta maailman. Sen alkuperä on hieman epäselvä, mutta juhlan uskotaan saaneen alkunsa antiikin Roomasta, jossa se tunnettiin alun perin nimellä Lupercalia. Lopulta 400-luvun loppupuolella se korvattiin Valentinuksen päivällä eli suomalaisittain ystävänpäivällä, joka sai nimensä rakastavaisten suojeluspyhimykseltä.

Nykyään 14. helmikuuta on päivä, jota juhlitaan antamalla rakkaille kortteja, kukkia, suklaata ja muita lahjoja.

Vuosien saatossa monet maat ovat lisänneet perinteiseen ystävänpäivän juhlintaan hieman omia uniikkeja perinteitään. Lue lisää, kuinka ystävänpäivää juhlitaan eri puolilla maailmaa, ja ken tietää – ehkä löydät jopa mielenkiintoisia ideoita omaankin ystävänpäivän juhlintaasi!

Japani

Japanissa ystävänpäivää juhlitaan kahtena eri päivänä. Naisten vuoro on ensin ja he lähestyvät miehiä antamalla lahjoja rakkailleen 14. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin, 14. maaliskuuta Armaan päivänä miehet antavat vastavuoroisesti lahjat naisille.

Tyypillisesti naiset antavat miehille kahdenlaista suklaata: giri choco tai hon-mei -suklaata. Giri-choco annetaan ystävämielessä työkavereille ja muille ystäville. Hon mei sen sijaan valmistetaan tavallisesti itse ja sitä annetaan vain poikaystäville tai aviomiehille. Kuukauden kuluttua miehet hemmottelevat naisia ylellisemmillä lahjoilla ja suklaalla.

Saksa

Saksassa ystävänpäivää juhlitaan antamalla kukkia, suklaata ja possun muotoisia lahjoja. Possut ja siat nähdään onnen ja himon symboleina Saksassa, joten erityisesti suklaapossujen, possukuvien tai -koristeiden antaminen rakkaimmille on yleistä ystävänpäivänä.

Saksalaiset juhlivat ystävänpäivää myös leipomalla sydämen muotoisia pipareita, joihin he kirjoittavat romanttisia viestejä.

Ranska

Ranskan sanotaan olevan yksi maailman romanttisimpia matkakohteita. Ei siten olekaan yllätys, että Ranskassa ystävänpäivää on pitkään juhlittu rakastavaisten päivänä.

Toisin kuin jotkin muut maat, Ranskassa ystävänpäivä on tarkoitettu ainoastaan rakastuneille ihmisille. Tämä tarkoittaa sitä, että ystävät, työkaverit tai vanhemmat eivät anna läheisimmilleen lahjoja tai sydämen muotoisia kortteja. Pariskunnat juhlivat päivää nauttimalla romanttisen illallisen ja antamalla toisilleen pieniä lahjoja.

Saint-Valentinin kylässä vietetään joka vuosi kaksipäiväistä festivaalia, johon sisältyy erilaisia näyttelyitä, kävelykierroksia ja kynttiläillallisia.

Brasilia

Brasiliassa järjestetään yleensä karnevaali helmikuussa, joten brasilialaiset juhlivat usein ystävänpäivän sijaan Dia dos Namoradosia, rakastavaisten päivää. Dia dos Namoradosia vietetään kesäkuun 12. päivä Antonius Padovalaisen, avioliiton suojeluspyhimyksen kunniaksi. Tänä päivänä pariskunnat menevät yhdessä kivalle illalliselle ja antavat kukkia sekä muita lahjoja. Lisäksi koko maassa järjestetään lukemattomia musiikkifestivaaleja ja tanssiesityksiä.

Filippiinit

Filippiineillä pelkkien kukkia tai lahjojen antaminen ei riitä. Viime vuosina ystävänpäivänä on yleistynyt massiivisten hääseremonioiden järjestäminen. Tämän vuoksi helmikuun 14. päivä on nykyään kaikista suosituin hääpäivä Filippiineillä. Valtio auttaa hääjuhlien rahoituksessa, jotta myös huonotuloisimmat voisivat juhlia häitään. Tähän rahoitukseen kuuluvat jopa kakut, kukat ja vihkisormukset.

Creditstar toivottaa kaikille ihanaa ystävänpäivää!

https://www.creditstar.fi/

×