Näillä vinkeillä rahan säästäminen onnistuu tänä jouluna

17.12.2021
Näillä vinkeillä rahan säästäminen onnistuu tänä jouluna

Joulunaika voi käydä meistä monille kukkaron päälle. Vaikka jouluna on tarkoitus viettää laatuaikaa perheen kanssa ja luoda hyviä muistoja, rahaa kuluu helposti enemmän kuin oli tarkoitus. Tuota pikaa lahjoja, perheillallisia, matkakuluja ja muuta vastaavaa on kertynyt roppakaupalla.

Onneksi budjetissa pysyminen ja uuden vuoden aloittaminen rennoin mielin onnistuu pienen suunnittelun ja luovan ajattelun avulla.

Tässä on viisi helppoa tapaa pitää joulun kustannukset aisoissa ja silti viettää mieleenpainuva joulu!

Pidä kirjaa menoistasi

Sen sijaan, että sulkisit silmäsi ja toivoisit parasta, tee täksi vuodeksi selkeä suunnitelma kulutuksellesi.

Ensiksi sinun tulee selvittää, paljonko rahaa sinulla on laittaa joulunviettoon. Yritä ottaa huomioon kaikki joulumenot: lahjojen lisäksi rahaa voi kulua ruokaan, viihdykkeisiin, koristeisiin ja matkakuluihin. Kun olet saanut tarkan summan selville, siirrä se erilliselle joulusäästötilille.

Toinen tapa pysyä kirjalla menoistasi on käyttää sovellusta budjetointiin. Löydät joitain suosittelemiamme sovelluksia täältä.

Jaa osa menoista

Jos ystäväsi tai perheesi ovat tulossa illalliselle tai juhliin, älä arkaile pyytää heitä tuomaan jotain mukanaan. Jo muutamakin asia voi auttaa sinua säästämään yllättäviä summia. Esimerkiksi juomia ja jälkiruokia on helppo kuljettaa ja ne voivat olla yksi ostoslistasi kalleimmista asioista. Ruokamenojen jakaminen ei pelkästään säästä rahaa, vaan tekee myös tarjoilusta paljon helpompaa!

Tee joulusiivous

Meillä kaikilla pyörii nurkissa tavaroita, joita emme enää tarvitse, kuten kaapissa pölyttyviä vaatteita, vanhaa elektroniikkaa tai kirjoja, joita emme aio lukea uudelleen.

Harkitse myyväsi osa tarpeettomista mutta hyväkuntoisista esineistä ja ansaitse hieman rahaa siinä sivussa. Voit käyttää ansaitsemasi rahat uudenvuoden suunnitelmiesi toteuttamiseen tai maksaa niillä pois vanhoja velkoja.

Älä osta liikaa ruokaa

Yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa joulupyhinä on suunnitella ateriat etukäteen. Joulun ruokaostoksia tehdessä on helppo joutua mainoksien uhriksi ja ostaa liikaa ruokaa. Ostopäätöksiä tehdessäsi pysähdy miettimään, syökö joku perheessäsi kyseistä ruokaa vai oletko ostamassa sitä ”ihan vain varmuudeksi”. Jos et ole varma, paljonko ruokaa sinun kannattaisi hankkia, käytä esim. Portion Planner –ruokalaskuria.

Karsi tarpeettomia menoja

Käy läpi viikon kulutustasi ja mieti, missä voisit säästää jouluaikana. Tehtävä ei välttämättä ole helppo, mutta tulee olemaan sen arvoinen.

Jos tapanasi on esimerkiksi käydä lounasaikaan ulkona syömässä, tuo ateriasi valmiiksi kotoa. Tai sen sijaan, että ostaisit uuden asun uudenvuodenjuhliin, yritä löytää sopiva asu jo omistamistasi vaatteista.

Rahan säästäminen jouluaikana onnistuu monin helpoin tavoin. On tärkeää tehdä sitä varten suunnitelma, asettaa realistisia tavoitteita ja välttää turhien ostoksien tekemistä. Ajattelemalla ostoksesi loppuun asti pääset viettämään stressivapaata loppuvuotta!

×